Monique


Koekies!

“Voorwaarde voor goede besluitvorming is een koekje.” Die wijsheid kreeg ik mee van mijn collega afdelingshoofd toen ik 5 jaar geleden het ministerie verruilde voor het Schadefonds. En ze gaf mij als afscheidscadeau een koektrommel voor op de MT-tafel. Ik zal niet zeggen dat daardoor het MT van het Schadefonds goede beslissingen neemt, maar het is een traditie geworden dat halverwege de vergadering – of als we al eerder ingewikkelde knopen moeten doorhakken – de koektrommel opengaat en een rondje doet. Hoe leidinggevenden met het koekritueel omgaan, zegt wat over hun stijl van leidinggeven. Misschien, ik weet het niet, daar ben ik niet voor opgeleid. Het heeft mij wel geleerd dat er voorkeuren zijn.

Het vullen van de koektrommel is een taak die ik mij als voorzitter van het MT heb toegeëigend. Doorgaans met als criterium: wat is er in de aanbieding bij de Albert Heijn, wordt de trommel gevuld. Niet te vaak koekjes met chocola, want dat is niet goed voor de (lees: mijn) lijn. Maar als er koekjes met chocola in de trommel zaten, lichtten de ogen van Aafke wel wat meer op dan bij een eenvoudig biscuitje. Met de toevoeging: “oeoeoeie, chocolaatjes!”, onder licht klappende handen, vielen die duidelijk bij haar in de smaak.

"Als er koekjes met chocola in de trommel zaten, lichtten de ogen van Aafke meer op dan bij een eenvoudig biscuitje."

Soms vult een afdelingshoofd de koektrommel. Dat zijn de momenten waarop je diep in de ziel van iemand kan kijken. Aafke was een regelmatige leverancier van de koektrommel. Wat was haar inbreng en wat zegt dat over haar? Haar inbreng, naast chocolade koekjes, herinner ik mij vooral met Bastogne koeken.

Wikipedia geeft over de Bastogne koek aan dat Bastogne de Waalse naam is voor de Belgische stad Bastenaken, aan de voet van de Ardennen. Omdat het koekje relatief hard en "rotsachtig" was, dacht bakker Paul Parein in 1952 aan deze stad. De structuur van het koekje doet denken aan de ruwe heuvels van de Ardennen. Vooralsnog zie ik hier geen connectie met Aafke in. Zij is toch meer van de verre en wat meer avontuurlijker reizen, dus de Ardennen zal haar niet spannend genoeg zijn. Qua karakter zie ik met hard en rotsachtig ook geen overeenkomsten met Aafke.

Conclusie van dit geheel is dat we weliswaar iets wijzer zijn, maar nog steeds in verwarring. En dat we Aafke aan de MT-tafel zullen missen, en niet vanwege haar reactie op de koekjes. Mochten de Bastogne koeken in de aanbieding zijn, zal ik die kopen en op Aafke toasten als de koektrommel rond gaat. Monique

Samenwerken? Koekje erbij?

© Copyright 2020 Schadefonds Geweldsmisdrijven