Zedenmisdrijf na een hockeytraining


Casus 1

De situatie

Het slachtoffer, een vrouw van 24 jaar oud, fietste na een hockeytraining alleen naar huis. Een deel van de route liep door een afgelegen bos. In het bos werd de vrouw plotseling van haar fiets getrokken. De dader nam haar mee de bosjes in. Daar betastte en verkrachtte hij haar. Het slachtoffer heeft kort na het incident aangifte gedaan.


De beslissing

De aanvraag is toegewezen. Het slachtoffer ontving een bedrag van € 5.000 (letselcategorie 3).


De onderbouwing

Het slachtoffer stuurde met haar aanvraag de aangifte mee. Dat is voor het Schadefonds in beginsel voldoende om de aanvraag te beoordelen. Daarnaast kan bij een zedenmisdrijf met een geweldsaspect en seksueel binnendringen volgens onze letsellijst ernstig letsel worden voorondersteld.

Vraag en antwoord

In dit geval had het slachtoffer aangifte gedaan bij de politie. Maar wat als zij enkel een forensisch medisch onderzoek door de politie had ondergaan? Waarschijnlijk zou ze dan geen toekenning krijgen. Uit medisch onderzoek is immers moeilijk af te leiden of de geslachtsgemeenschap met wederzijdse toestemming plaatsvond. Bij kinderen tot 12 jaar kan medische informatie wel voldoende zijn om de aannemelijkheid en geweldsaspecten te beoordelen.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2020 Schadefonds Geweldsmisdrijven