Bedreiging en mishandeling bij Marktplaats-afspraak


Casus 7

De situatie

Het slachtoffer, een vrouw van 40 jaar oud, had haar tablet te koop staan op Marktplaats. Toen een potentiële koper interesse toonde, spraken zij af om elkaar te ontmoeten voor de verkoop. Na vergeefse pogingen om te betalen via een betaalapp, werd de dader agressief. Hij probeerde de tas met daarin de tablet af te pakken. In een reflex rende het slachtoffer weg met haar tas. De dader rende achter haar aan en riep haar verschillende bedreigingen toe. Zodra de dader het slachtoffer had ingehaald, nam hij met fysiek geweld alsnog de tas weg.


De beslissing

De aanvraag is afgewezen.


De onderbouwing

Het slachtoffer stuurde met haar aanvraag een aangifte mee. Over het slachtofferschap had het Schadefonds daarom geen twijfels. Wel waren er twijfels over de ernst van het letsel. Het slachtoffer meldde dat zij geen lichamelijk letsel had, maar wel psychisch letsel. Het slachtoffer was echter niet in behandeling (geweest) voor dit letsel. Daardoor kon het Schadefonds de ernst van de psychische klachten niet vaststellen en geen uitkering toekennen.

Vraag en antwoord

Het slachtoffer ging niet in behandeling voor haar psychische klachten. Wanneer zij dat wel had gedaan (bij een geregistreerde behandelaar, zoals vermeld in onze letsellijst), had zij mogelijk wel een tegemoetkoming gekregen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort klachten en de behandeling. Onze juristen kijken onder andere naar de duur van de behandeling en de mate van afhankelijkheid door het psychische letsel.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2020 Schadefonds Geweldsmisdrijven