Kan ik een reguliere aanvraag indienen? De voorwaarden in het kort

1. U bent slachtoffer van een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf

Het moet gaan om een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf. Dit betekent dat er met opzet geweld tegen u is gebruikt of hiermee is gedreigd. Denkt u hierbij aan: • lichamelijke mishandeling • aanranding • bedreiging met geweld en/of een wapen • verkrachting Ongelukken vallen hier niet onder. Een voorbeeld: iemand loopt in zijn of haar haast tegen u aan. Hierdoor valt u en breekt u een been. Dan is dat een ongeluk, geen opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf.

2. U heeft of had ernstig letsel door het geweldsmisdrijf

Ernstig letsel kan lichamelijk en/of geestelijk (psychisch) letsel zijn. Wij vinden iets ernstig letsel als u meerdere keren medisch werd behandeld, het herstel lange tijd duurt/duurde of als herstel niet mogelijk is. Enkele voorbeelden hiervan zijn: • een gebroken been of arm waarbij operatie nodig was • blijvend verlies van reuk en/of smaak • het verlies van een oog • een posttraumatische stressstoornis Bij aanranding of verkrachting, huiselijk geweld en bedreigingen met een mes of vuurwapen gaan wij er altijd vanuit dat er sprake is van ernstig psychisch letsel. In deze gevallen hoeft u niet in behandeling te zijn bij een psycholoog of psychiater om een eenmalige uitkering van ons te krijgen. Dit noemen wij het vooronderstellen van ernstig letsel.

3. Het geweldsmisdrijf vond plaats in Nederland

Het geweldsmisdrijf moet in Nederland zijn gebeurd. Ook als het geweldsmisdrijf aan boord van een Nederlands schip of vliegtuig plaatsvond, kunt u bij ons terecht. Daarnaast is het mogelijk om voor geweldsmisdrijven, gepleegd na 1 januari 2017 in Caribisch Nederland (Bonaire, Sint Eustatius en Saba), een aanvraag in te dienen.

Woont u niet in Nederland, maar bent u hier wel slachtoffer geworden van geweld? Ook dan kunt u een aanvraag bij ons indienen. Bent u slachtoffer geworden van geweld op of na 1 januari 2006 in één van de EU-landen? Dan kunt u via het Schadefonds een aanvraag indienen voor een uitkering uit het schadefonds van het land waar u slachtoffer werd. Bekijk hier welke EU-landen een schadefonds hebben

4. U heeft geen eigen aandeel in het geweldsmisdrijf

Wij kijken naar uw eigen rol in wat er is gebeurd. Voorbeelden zijn: - als u als eerste geweld heeft gebruikt - als u zich bezighoudt met criminele activiteiten (zoals de handel in drugs) Als u een aandeel heeft in het geweldsmisdrijf is het mogelijk dat u geen of een lagere uitkering krijgt.

5. De schade wordt niet op een andere manier vergoed

U krijgt alleen een uitkering van ons als de schade niet is vergoed door de dader of een verzekeringsmaatschappij. U kunt wel bij ons terecht als u nog niet weet of u geld van anderen gaat ontvangen. Als u uiteindelijk toch geld krijgt van de dader of de verzekeringsmaatschappij, kan het zijn dat u de uitkering van het Schadefonds moet terugbetalen. We kunnen in onze beslissing al rekening houden met de vergoeding die de dader u moet betalen. Dan hoeft u onze uitkering niet achteraf terug te betalen.

6. Termijn voor het indienen van de aanvraag

Uw aanvraag moet binnen tien jaar na het geweldsmisdrijf bij ons zijn ingediend. Als een aanvraag later wordt ingediend, dan moet u hiervoor een goede reden opgeven. Een te laat ingediende aanvraag kunnen we alsnog in behandeling nemen als u bijvoorbeeld: • ernstige psychische klachten had • u nog niet op de hoogte was van het bestaan van het Schadefonds • als u eerst de afloop van de strafzaak wilde afwachten Het is niet mogelijk om een aanvraag in te dienen voor een geweldsmisdrijf of dood door schulddelict dat voor 1 januari 1973 heeft plaatsgevonden.

In de praktijk blijken er twee knelpunten bij aanvragen:

Er is geen objectieve informatie om onze beoordeling op te baseren: geen aangifte of een informatief gesprek, enkel iemands eigen verhaal.

Advies nodig? Neem contact op met Suzanne Bode

De objectieve informatie is wel aanwezig, maar op basis daarvan blijkt het geweldsaspect niet voldoende.

Advies nodig? Neem contact op met Suzanne Bode

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2019 Schadefonds Geweldsmisdrijven