Nieuw beleid
In 2021 verschenen verschillende rapporten die relevant zijn voor de doorontwikkeling van de dienstverlening door het Schadefonds, waaronder de rapporten Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) en Werk aan uitvoering (WaU) en het adviesrapport 'Op verhaal komen' van het adviescollege schadevergoedingsstelsel voor slachtoffers van strafbare feiten.
Doorontwikkeling dienstverlening
Naar aanleiding van de rapporten Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) en Werk aan uitvoering (WaU) is er rijksbreed een verbetertraject voor het functioneren van uitvoeringsorganisaties ontstaan. Het programma WaU richt zich op het verbeteren van de relatie tussen overheid, burgers en bedrijven. Het Schadefonds heeft in 2021 onderzocht wat dit voor de dienstverlening kan betekenen. Daaruit blijkt dat voorgestelde maatregelen grotendeels aansluiten bij de ambities en plannen van het Schadefonds, zoals digitalisering en het gebruik van inzichten over het 'doenvermogen' van de aanvrager. Door de huidige aanvrager-gerichte benadering verder te onderzoeken in combinatie met technologische ontwikkelingen, zal het Schadefonds nog meer maatwerk kunnen leveren.
Adviesrapport van de commissie-Donner
In 2021 verscheen het adviesrapport 'Op verhaal komen' van het Adviescollege schadevergoedingsstelsel voor slachtoffers van strafbare feiten (commissie-Donner). Dit adviesrapport, dat op verzoek van de minister voor Rechtsbescherming is opgesteld, legt een stevige basis voor een toekomstig schadevergoedingsstelsel voor slachtoffers van strafbare feiten. Zo stelt de commissie voor om het bestaande geweldscriterium te moderniseren, zodat onder andere psychisch geweld en zedenmisdrijven via internet ook onder de reikwijdte van het Schadefonds komen te vallen. Een ander advies betreft aanpassing van de wet Schadefonds Geweldsmisdrijven, zodat personen die in Nederland gevestigd zijn en in het buitenland slachtoffer worden van een geweldsmisdrijf, voor een tegemoetkoming in aanmerking kunnen komen. In 2021 is het programma 'Schadevergoedingsstelsel slachtoffers' gestart voor uitwerking van de adviezen die het Schadefonds raken.
Wijzigingen in de beleidsbundel en letsellijst
In 2021 heeft het Schadefonds verschillende aanpassingen in de beleidsbundel en de letsellijst verwerkt. Er is nu een duidelijke uitleg over het begrip 'aannemelijkheid'. Verder is het beleid voor de indieningstermijn van tien jaar gewijzigd. Onbekendheid met het Schadefonds geldt niet meer als reden om een aanvraag in te dienen na overschrijding van de indieningstermijn. Daarnaast zijn aanpassingen verwerkt rondom het vooronderstellen van ernstig letsel bij mensenhandel, de tegemoetkoming in onderhoudskosten van een graf en grafrechten en een wijziging in de wetgeving rondom de Participatiewet. Tot slot is er informatie toegevoegd over het beleid in het geval van een (terroristische) aanslag. Bekijk een overzicht van alle aanpassingen.
Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.
© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven