2021 in cijfers

Aanvragen

Over het hele jaar ontving het Schadefonds 9.117 aanvragen. Dit aantal was lager dan in 2020, toen 9.565 aanvragen zijn ingediend. In de zomer van 2021 kwamen er minder aanvragen binnen dan gemiddeld, maar dit trok weer aan in het najaar. Een duidelijk oorzaak hiervoor was er niet, mogelijk dat corona een rol heeft gespeeld. Steeds meer aanvragers weten ons langs digitale weg te vinden. Inmiddels handelen we meer dan 60% van onze aanvragen volledig digitaal af.

Beslissingen

Het Schadefonds neemt in principe een beslissing op iedere aanvraag die binnenkomt. In 2021 nam het Schadefonds in totaal 9.265 beslissingen. Een klein aantal aanvragen kon niet behandeld worden. Bij deze aanvragen ontbrak basisinformatie of er kon geen contact gemaakt worden met de aanvrager. Het aantal beslissingen is iets gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Met als uitzondering 2020, waarin er meer beslissingen zijn genomen vanwege het terugbrengen van de werkvoorraad. In 2021 zijn er medewerkers intern verplaatst om extra capaciteit vrij te maken voor de uitvoering van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg.

Doorlooptijden

Wettelijk gezien heeft het Schadefonds 26 weken de tijd om een aanvraag af te handelen. Intern hanteert het Schadefonds een doelstelling van gemiddeld 12 weken doorlooptijd per aanvraag. In 2021 is de gemiddelde doorlooptijd gestegen: over het hele jaar bedroeg de gemiddelde doorlooptijd 13 weken. Het Schadefonds had een verouderde werkvoorraad en in het najaar van 2021 zijn we hier actief mee aan de slag gegaan. Ook de eerder genoemde hoge instroom van de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg had zijn weerslag op de reguliere doorlooptijden.

Uitgekeerde bedragen

In 2021 keerde het Schadefonds 20,4 miljoen euro uit. Dit uitkeringsbedrag is vrijwel gelijk aan het bedrag in de voorgaande jaren. Het verschil van 6,6, miljoen ten opzichte van 2020 komt doordat we in dat jaar meer openstaande aanvragen hebben afgehandeld, wat heeft gezorgd voor een hoger uitkeringsbedrag in 2020. Het gemiddelde uitkeringsbedrag in 2021 was iets hoger dan voorgaande jaren: 4.219 euro.

Ontvangsten CJIB € 1.605.970

Slachtoffers die een tegemoetkoming hebben ontvangen van het Schadefonds, krijgen soms alsnog een schadevergoeding van de dader. In dat geval verrekent het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de nieuwe vergoeding met de eerdere tegemoetkoming van het Schadefonds. In 2021 vonden er 1.398 verrekeningen plaats, 13% meer dan in 2020. In totaal ontving het Schadefonds 1.605.970 euro van het CJIB.

Bureaukosten € 8.368.452

In 2021 bedroegen de bureaukosten van het Schadefonds 8.368.452 euro. Deze kosten vallen binnen het vastgestelde budget.

Klachten

In 2021 zijn 19 klachten geregistreerd bij het Schadefonds. Daarvan waren er negen ongegrond, zes gegrond en drie deels gegrond. Een klacht is ingetrokken. De (deels) gegronde klachten hadden vooral betrekking op de bejegening en de procedure. Het Schadefonds hecht veel waarde aan het zorgvuldig afhandelen van alle klachten. Wij nemen daarom altijd telefonisch contact op, zodat de indiener van de klacht een mondelinge toelichting kan geven. In deze gesprekken leggen we ook de aanvraagprocedure uit, wat vaak zorgt voor begrip. De ervaringen over de bejegening nemen we mee in de scholing van medewerkers.

Bezwaren

Aanvragers die het niet eens zijn met de beslissing van het Schadefonds, kunnen bezwaar maken. In 2021 behandelde het Schadefonds 504 bezwaren. Van die bezwaren bleek 35% gegrond; de betreffende aanvragers ontvingen alsnog een toekenning. In ongeveer 42% van de gegronde bezwaren werd de aanvraag toegekend op basis van nieuw beschikbare informatie, bijvoorbeeld informatie over het letsel of over de omstandigheden van het misdrijf. Bij een bezwaarprocedure hoort vaak ook een hoorzitting. In 2021 vonden er in totaal 317 plaats: 162 telefonische hoorzittingen (ambtelijk horen), 49 online hoorzittingen (videobellen) en 106 hoorzittingen op kantoor.

Voorlichting

In 2021 heeft het Schadefonds in totaal 21 online voorlichtingen verzorgd. De focus lag op Slachtofferhulp Nederland (SHN). Voor SHN medewerkers verzorgden we een basis webinar over het Schadefonds en een training voor gevorderden over het optimaliseren van een aanvraag. Daarnaast vond een online regionale bijeenkomst plaats voor Schadefonds-specialisten bij SHN. Ook hebben we de eerste van tien regionale voorlichtingen verzorgd voor de politie, speciaal voor rechercheurs die zich richten op mensenhandel. Ook de collega's van Bureau Slachtofferhulp en de politie in Caribisch Nederland kregen een online voorlichting.

Aanvragen per misdrijfcategorie

Slachtoffers van diverse misdrijven kunnen bij het Schadefonds terecht. In 2021 ontving het Schadefonds de meeste aanvragen vanwege mishandeling (43%). Ook misdrijven tegen de zeden (17%) kwamen veel voor. De verdeling van de overige aanvragen is als volgt:

Tijdelijke regeling vergoeding eigen risico

De Tijdelijke regeling vergoeding eigen risico zorgverzekering slachtoffers seksueel geweld was beschikbaar tot 1 november 2021. In totaal zijn er 416 aanvragen binnen gekomen bij het Schadefonds, 424 aanvragers ontvingen een beslissing op hun aanvraag. Dit extra aantal beslissingen houdt verband met het terugbrengen van de werkvoorraad van 2020. 

Subsidieregeling overvallen

Voor de Tijdelijke regeling stimulering preventieve maatregelen woning- en bedrijfsovervallen ontving het Schadefonds in 2021 121 aanvragen. Tegelijkertijd werden er voor deze regeling 127 beslissingen genomen. Dit extra aantal beslissingen houdt verband met het terugbrengen van de werkvoorraad van 2020. De regeling is eind 2021 beëindigd, aanvragen kunnen nog tot 1 juli 2022 worden ingediend.

Caribisch Nederland

Sinds 1 april 2019 is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor geweldsmisdrijven die na 1 januari 2017 zijn gepleegd op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden). In 2021 ontving het Schadefonds 20 aanvragen, 16 aanvragers ontvingen een positieve beslissing. In totaal keerde het Schadefonds 46.500 euro uit in 2021. Naar aanleiding van een evaluatie zijn de werkafspraken met de BES-eilanden in 2021 aangepast. Een van de afspraken is aangescherpt, zodat voortaan beslissingen vertaald worden in het Spaans als dat nodig is. Daarnaast heeft het Schadefonds in 2021 online voorlichting gegeven.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven