Samenwerking en evaluatie

Ook in 2021 heeft het Schadefonds weer nieuwe werkafspraken gemaakt met verschillende ketenpartners en contacten met hen geïntensiveerd. In december 2021 is de evaluatie van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) verschenen van de Tijdelijke regeling vergoeding eigen risico zorgverzekering slachtoffers van seksueel geweld.

Samenwerking met Slachtofferhulp Nederland

Slachtofferhulp Nederland (SHN) is voor het Schadefonds een belangrijke doorverwijzer en zij dient de meeste aanvragen voor slachtoffers in. Er is nauw contact tussen het Schadefonds en SHN. Ook in 2021 is er regelmatig overleg geweest om elkaar te informeren. Nieuw in 2021 waren interactieve webinars en een regionale bijeenkomst voor Schadefonds-specialisten van SHN.

Samenwerking met politie en Openbaar Ministerie

Samen met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie is het Schadefonds in 2021 is gestart met het opstellen van nieuwe samenwerkingsafspraken. Voor sommige aanvragen heeft het Schadefonds informatie van deze partijen nodig om een zorgvuldig afgewogen beslissing te nemen. In een nieuw convenant dat begin 2022 wordt ondertekend wordt de aanlevertermijn verruimd van 20 naar 30 dagen. Deze verruiming leidt tot een betere samenwerking.

Samenwerking met het CJIB

Het convenant met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) is in 2021 geëvalueerd. Hieruit bleek dat de samenwerking goed verloopt en dat afspraken door beide partijen worden nagekomen. Voor het verrekenen van de verstrekte tegemoetkoming van het Schadefonds en de geïncasseerde schadevergoeding van het CJIB zijn de systemen van beide partijen aan elkaar gekoppeld. Om het digitale berichtenverkeer tussen het Schadefonds en het CJIB te optimaliseren is deze koppeling in 2021 verbeterd.

Evaluatie tijdelijke regeling vergoeding eigen risico

Het Schadefonds heeft de Tijdelijke regeling vergoeding eigen risico zorgverzekering slachtoffers van seksueel geweld uitgevoerd. Deze regeling was gericht op meerderjarige slachtoffers van seksueel geweld die in de acute fase (maximaal zeven dagen nadat het geweld heeft plaatsgevonden) hulp kregen bij een CSG (Centrum Seksueel Geweld). Slachtoffers met een Nederlandse zorgverzekering konden een tegemoetkoming aanvragen van het wettelijk verplichte eigen risico van 385 euro. Deze tegemoetkoming was beschikbaar tot 1 november 2021. In december verscheen een evaluatierapport, dat zicht geeft op de meest voorkomende drempels om hulp te zoeken na seksueel geweld. Voorbeelden van drempels zijn schaamte- en schuldgevoelens of mogelijke negatieve reacties. Hoewel het verband niet aangetoond wordt, sluiten de onderzoekers niet uit dat het eigen risico een extra drempel vormt om hulp in te schakelen. De evaluatie laat ook zien dat de tegemoetkoming door een aantal slachtoffers als erkenning wordt ervaren. Een inhoudelijke beleidsreactie van de betrokken departementen volgt in 2022 .

Samenwerking met ketenpartners via MijnSlachtofferzaak.nl

Slachtoffers van (gewelds)misdrijven krijgen met veel organisaties te maken. Niet alleen met het Schadefonds, maar vaak ook met de politie, het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en het CJIB. Sinds eind 2020 kunnen slachtoffers de informatie van deze organisaties op één centrale plek vinden: MijnSlachtofferzaak. In 2021 is het aantal berichten op MijnSlachtofferzaak.nl namens het Schadefonds uitgebreid. In 2022 worden deze aan Mijnslachtofferzaak toegevoegd. Slachtoffers krijgen meer en inhoudelijk beter uitgewerkte berichten. Slachtoffers worden op deze manier beter geïnformeerd over de status van hun aanvraag.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven