Geweld tegen politieambtenaar

Casus

Kenneth is een politieambtenaar. Tijdens zijn dienst krijgt hij een melding binnen van overlast. Als hij ter plaatse komt, treft hij twee mannen aan die ruzie hebben. Kenneth spreekt de mannen aan, waarna een van de mannen een mes trekt. Hij loopt op Kenneth af en probeert hem te steken. Kenneth weet hem te overmeesteren en aan te houden.

Psychische klachten Kenneth loopt geen lichamelijk letsel op. Hij heeft wel psychische klachten, maar daarvoor gaat hij niet in behandeling. Over twee maanden vindt er een strafrechtelijke zitting plaats. Kenneth zal zich voegen als benadeelde partij in het strafproces. Verder heeft Kenneth geen vergoeding van zijn werkgever gekregen voor de geleden schade.

‘Tijdens mijn diensten op straat ben ik nog maandenlang extra alert geweest’

Onze beslissing Op basis van het vooronderstellen van ernstig psychisch letsel na een rechtstreekse bedreiging met een mes krijgt Kenneth een tegemoetkoming van € 2.500 (letselcategorie 2).

Onze onderbouwing Om voor een tegemoetkoming van het Schadefonds in aanmerking te komen, hoeft Kenneth zich niet te voegen als benadeelde partij in het strafproces. Ook hoeft hij de dader niet civielrechtelijk aansprakelijk te stellen. Wij behandelen zijn aanvraag vanwege een geweldsmisdrijf tijdens zijn werk als politieambtenaar hetzelfde als die van andere burgers die slachtoffer zijn geworden van een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf. Van zijn werkgever heeft Kenneth geen (volledige) vergoeding gekregen voor de schade. Wel dient hij nog een vordering benadeelde partij in bij het strafproces. Dat betekent dat wij de tegemoetkoming in de toekomst misschien nog moeten verrekenen met een schadevergoeding van de dader.

Waarom kan er in de toekomst nog een verrekening plaatsvinden? Wanneer de schade al (gedeeltelijk) is vergoed door een andere partij, dan kunnen wij deze vergoeding in mindering brengen op onze tegemoetkoming. We onderzoeken daarom altijd of een aanvrager zijn schade niet op andere manier vergoed krijgt. Er kan bijvoorbeeld een vergoeding vanuit de werkgever komen. Medewerkers van de politie kunnen deze vergoeding krijgen op grond van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp). Ook is het mogelijk dat er een schadevergoeding volgt via een strafzaak. Ontvangen vergoedingen kunnen wij al tijdens de behandeling van de aanvraag verrekenen, maar ook achteraf. Achteraf verrekenen doen we bijvoorbeeld wanneer een strafzaak op een later moment plaatsvindt en de aanvrager een vordering benadeelde partij indient (zoals in deze casus het geval is). Wij hebben dan contact met het CJIB over een toegewezen vordering en de te verrekenen schadeposten. Ook vragen we aanvragers (nadat we een tegemoetkoming hebben toegewezen) altijd om contact met ons op te nemen als ze alsnog via een andere weg een schadevergoeding ontvangen. Raadpleeg onze beleidsbundel voor meer informatie over het verrekenen van verkregen vergoedingen.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven