Geweld tijdens het uitgaan

Casus

Geweld tijdens het uitgaan

Casus

Gino (32) is op stap met zijn vrienden. Hij is redelijk aangeschoten. Op dat moment komt hij Max tegen, de ex-partner van zijn vriendin, met wie hij ruzie heeft. Max vraagt waarom Gino naar hem kijkt. Er ontstaat een ruzie waarbij over en weer wordt geschreeuwd en gescholden. Dan worden Gino en Max uit elkaar gehaald. Gino gaat verder bier drinken met zijn vrienden.

Gebroken neus Later die avond ziet Gino Max naar huis fietsen. Gino rent naar hem toe en zorgt ervoor dat Max moet afstappen. Hij vraagt waarom Max zo vervelend doet en scheldt hem vervolgens uit. Max slaat Gino daarna stevig op zijn neus. Gino loopt een breuk op aan zijn neus en moet hieraan worden geopereerd. Gino vraagt een tegemoetkoming aan bij het Schadefonds.

'Hij sloeg me keihard op mijn neus'

Onze beslissing Gino krijgt een tegemoetkoming toegewezen van € 500. Het bedrag is gebaseerd op zijn lichamelijk letsel: de gebroken neus waaraan hij geopereerd is. Hierbij past volgens de letsellijst een tegemoetkoming uit letselcategorie 1 (€ 1000). Het bedrag is met 50% gekort vanwege het eigen aandeel van Gino.

Onze onderbouwing Hier is sprake van geweld tijdens het uitgaan. Gino was onder invloed van alcohol. Hij heeft zich uitdagend gedragen: hij is de ex-partner van zijn vriendin achternagerend en heeft hem laten afstappen, nadat ze eerder die avond ruzie hebben gehad. Vervolgens scheldt Gino hem uit. Dit gedrag is de aanleiding voor het geweld. Daarom keren wij 50% van de tegemoetkoming uit. De reden hiervoor is dat het in het algemeen bekend is dat de gemoederen tijdens het uitgaan makkelijk hoog op kunnen lopen en tot geweld kunnen leiden.

Waarom wordt de tegemoetkoming gekort? Ons uitgangspunt is dat de tegemoetkoming gedeeltelijk of geheel wordt ingehouden als het slachtoffer een eigen aandeel heeft in het misdrijf. Om de rol van het slachtoffer helder te krijgen, vragen we in dergelijke gevallen vaak aanvullende informatie (zoals een volledig proces-verbaal) op bij de politie of het OM –afhankelijk van de fase waarin het onderzoek zich bevindt.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven