Seks zonder toestemming

Casus

Seks zonder toestemming

Casus

Pam (25) heeft een date met een man. Ze spreken af in een café en drinken behoorlijk wat alcohol. Die avond zoenen ze ook met elkaar. Het is zo gezellig dat ze met hem meegaat naar zijn huis. Hier drinken ze nog een glas wijn. Het zoenen gaat verder. Pam geeft aan dat ze rustig aan wil doen. Hierna kan ze zich alleen nog maar flarden herinneren.

Seks zonder toestemming De volgende ochtend wordt Pam wakker en voelt dat er dingen zijn gebeurd die ze niet wilde. Ze weet dat haar kleren deels uit zijn gegaan. Ze denkt dat ze heeft gezegd dat ze dat niet wilde, maar dat weet ze niet zeker. Ook herinnert ze zich dat de man haar borsten heeft betast. Later komt Pam erachter dat ze een soa heeft opgelopen. Pam heeft een informatief gesprek zeden met de politie. Hierin vertelt ze dat ze niet weet wat er precies is gebeurd. Ze is er wel van overtuigd dat de man seks met haar heeft gehad zonder haar toestemming: hij heeft misbruik gemaakt van haar toestand. De politieagent vertelt haar dat ze aangifte kan doen, maar dat de kans klein is dat er iets met de aangifte gebeurt omdat ze niet precies kan vertellen wat er is gebeurd. Ze besluit daarom geen aangifte te doen. Pam gaat in behandeling voor de psychische klachten die ze heeft opgelopen.

'Er zijn dingen gebeurd die ik niet wilde, maar ik kon me niet alles herinneren'

Onze beslissing De aanvraag van Pam wordt afgewezen.

Onze onderbouwing Pam kan zich erg weinig herinneren. Daardoor kunnen wij niet meer bepalen in hoeverre er seksueel contact was, en of daarbij enige vorm van geweld is gebruikt. Er is geen objectieve informatie waaruit blijkt dat er sprake was van fysiek geweld, dreiging met geweld of dwang. Zeker in een situatie waarin twee volwassenen seksueel contact hebben, moet het geweldsaspect duidelijk zijn. Anders kunnen we een geweldsmisdrijf niet aannemelijk achten. In dit geval achten wij het daarom niet aannemelijk dat dit een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf was.

Hoe beoordeelt het Schadefonds een aanvraag? Weet de aanvrager niet meer wat er precies is gebeurd, en waren er geen getuigen aanwezig? Dan kunnen wij het geweldsmisdrijf niet aannemelijk achten. Voor de beoordeling van de aanvraag is het belangrijk dat wij weten wat er is gebeurd en wat de omstandigheden waren. Het vaststellen daarvan is namelijk onderdeel van de aannemelijkheidstoets die wij doen op grond van artikel 3 van de Wet. Daarnaast is het, als het gaat om een zedenmisdrijf, belangrijk dat het geweldsaspect aannemelijk is.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven