Stalking door ex-partner

Casus

Stalking door ex-partner

Casus

Mabel (52) heeft drie jaar lang een relatie. Ze is niet meer gelukkig in de relatie en besluit ermee te stoppen. Haar ex-partner is het niet eens met dit besluit. Nadat zij de relatie verbreekt, begint haar ex-partner haar regelmatig lastig te vallen.

Meer dan honderd berichten per dag Via e-mails, voicemails en berichten op sociale media laat hij duidelijk weten dat hij de relatie wil voortzetten. Hij accepteert geen nee. Soms ontvangt Mabel wel meer dan honderd liefdesverklaringen per dag. Ook rijdt haar ex-partner vaak met zijn auto door de straat. Mabel wordt wanhopig van dit gedrag en is doodsbang: ze durft niet meer naar buiten te gaan. Uiteindelijk besluit Mabel om aangifte te doen.

'Ik durfde geen stap meer buiten te zetten, straks zou ik hem weer tegenkomen'

Onze beslissing Mabels aanvraag wordt afgewezen.

Onze onderbouwing Stalking zien wij altijd als een opzettelijk gepleegd geweldsmisdrijf. Dankzij de beschikbare informatie, zoals een aangifte, was het ook aannemelijk dat Mabel slachtoffer was van dit misdrijf. Toch hebben we de aanvraag afgewezen. Mabel gaf namelijk aan dat ze bang was om naar buiten te gaan, maar ze was niet in behandeling bij een geregistreerd psycholoog. Daardoor konden we de ernst van het letsel als gevolg van de stalking niet vaststellen

Wat als de dader ook bedreigingen had geuit? In dit geval bestookte de dader het slachtoffer met liefdesverklaringen. Als de dader ook bedreigingen met geweld had geuit, dan hadden we de aanvraag misschien toegewezen. Bij langdurige bedreiging met geweld vooronderstellen we namelijk psychisch letsel. Bekijk in hoofdstuk 2A van de letsellijst voor welke situaties dat geldt.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven