Huiselijk geweld

Casus

Huiselijk geweld

Casus

Huiselijk geweld

Casus

Marieke (19) heeft sinds een jaar een relatie. Ze woont samen met haar vriend en ze beleven leuke, maar ook vervelende momenten. Haar vriend heeft haar helemaal in zijn greep: hij slaat Marieke regelmatig. Ook vandaag heeft hij een slecht humeur en mishandelt haar.

Gebroken arm Deze keer loopt het zo uit de hand dat Marieke haar arm breekt. Hiervoor wordt ze opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens de opname vertelt ze de arts dat haar vriend haar dit aandeed. De arts doet een melding bij Veilig Thuis over deze zorgelijke situatie. Marieke durft geen aangifte te doen tegen haar vriend. Ook durft ze niet bij hem weg te gaan, want ze is bang voor hem. Wel doet Marieke een aanvraag bij het Schadefonds.

'Het geweld werd steeds erger, maar ik durfde niet bij hem weg te gaan'

Onze beslissing Marieke krijgt een tegemoetkoming van € 5.000 (letselcategorie 3). De botbreuk valt in categorie 3, omdat het een gecompliceerde breuk is.

Onze onderbouwing We begrijpen dat iemand in deze situatie geen aangifte durft te doen. Tegelijkertijd moeten we een aanvraag beoordelen volgens ons beleid. Dan hebben we andere, objectieve informatie nodig om de aanvraag te onderbouwen. In dit geval zijn er stukken uit het ziekenhuis waarin staat wat Marieke heeft verteld over de oorzaak van haar letsel. Ook heeft de arts een melding bij Veilig Thuis gedaan. In de stukken van Veilig Thuis staat meer informatie over de situatie van Marieke. Ze is al een tijd bekend bij Veilig Thuis, en uit hun documentatie blijkt dat ze al een half jaar regelmatig wordt geslagen. Deze stukken zijn voldoende om het geweldsmisdrijf aannemelijk te maken. In dit soort gevallen kunnen we ook psychisch letsel door huiselijk geweld vooronderstellen: we gaan er dan bij voorbaat van uit, dat een slachtoffer psychisch letsel heeft opgelopen. Dat doen we volgens de letsellijst, op basis van de frequentie en de duur van het geweld. Mariekes vooronderstelde psychische letsel valt in categorie 2. Maar Mariekes lichamelijke letsel (de gecompliceerd gebroken arm) valt in letselcategorie 3. Daarom hebben we de hoogste tegemoetkoming toegekend.

Welke letselcategorie is van toepassing? Heeft een slachtoffer door een geweldsmisdrijf meerdere fysieke letsels (al dan niet in combinatie met voorondersteld psychisch letsel) opgelopen? Dan is het meest ernstige letsel leidend voor de indeling in een letselcategorie. Deze letselcategorie bepaalt dan de hoogte van de tegemoetkoming.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven