Verkracht door een oude bekende

Casus

Verkracht door een oude bekende

Casus

Vivian (23) is samen met haar vriendin Caro op stap. In de kroeg sluiten ze aan bij een groepje mensen die ze nog van vroeger kennen. Het is heel gezellig en uiteindelijk gaan Caro en een paar mensen van het groepje met Vivian mee naar huis. Uiteindelijk vertrekt bijna iedereen. Vivian blijft achter met één van de mannen. Ze zegt tegen hem dat ze moe is en wil slapen. Hij vraagt om een kop thee, omdat hij graag nog met haar wil praten over een werkprobleem. Ze stemt toe en zet thee. Eenmaal terug in de woonkamer begint de man haar te zoenen. Ze zegt dat ze dit niet wil en duwt hem weg. Hij wordt hardhandig, houdt haar stevig vast en drukt zelfs haar keel dicht.

Verkrachting Vivian probeert hem eerst nog weg te duwen. Toch geeft ze zichzelf al snel over, omdat ze merkt dat ze niet tegen hem op kan. Hij verkracht haar. De volgende dag doet ze een melding bij de politie. Hierbij vertelt ze kort wat er is gebeurd. Ze benoemt ook duidelijk het geweld dat tegen haar is gebruikt. De politieagent vertelt haar dat ze aangifte kan doen, maar dat dit soort zaken vaak lastig te bewijzen zijn. Vivian stort vervolgens helemaal in en besluit geen aangifte te doen, omdat ze dit psychisch niet aankan. Zij wordt door haar huisarts doorverwezen vanwege haar psychische klachten. Een GZ-psycholoog stelt de diagnose PTSS als gevolg van de verkrachting. Vivian gaat hiervoor in behandeling. Ze doet een aanvraag bij het Schadefonds.

'Mijn keel werd dichtgeknepen en daarna werd ik verkracht'

Onze beslissing Vivian krijgt een tegemoetkoming van € 5.000 (letselcategorie 3).

Onze onderbouwing Vivian heeft geen aangifte, maar wel een melding gedaan bij de politie. In deze melding staat beschreven wat haar is overkomen. Ook wordt het geweldsaspect duidelijk benoemd. De reden waarom Vivian afziet van het doen van aangifte is begrijpelijk. Verder meldt Vivian zich vrij snel na het misdrijf bij haar huisarts. Een GZ-psycholoog stelt daarna de diagnose PTSS door de verkrachting. Vanwege de melding bij de politie waaruit het geweldsaspect blijkt én de medische informatie achten wij het geweldsmisdrijf aannemelijk.

Hoe behandelen wij een aanvraag zonder aangifte? Het doen van aangifte is niet altijd nodig om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming uit het Schadefonds. Wel is het belangrijk dat er objectieve informatie aanwezig is die het geweldsmisdrijf onderbouwt. Daarnaast moet bij een zedenmisdrijf het geweldsaspect duidelijk blijken uit de objectieve informatie. In dit geval heeft het slachtoffer een melding gedaan bij de politie waarin het verhaal staat en het geweldsaspect wordt benoemd.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven