Seksuele uitbuiting

Casus

Seksuele uitbuiting

Casus

Helena (23) een jonge alleenstaande moeder, zit in een lastige situatie. Ze combineert de zorg voor haar kinderen met een fulltime baan. Ze heeft moeite om rond te komen. Op een dag ontmoet ze een man die belooft om haar te helpen. Via hem belandt ze in de prostitutie.

Gedwongen werken Haar verdiende geld kan Helena goed gebruiken voor haar gezin. De geldzorgen verdwijnen. Naarmate ze langer werkt als prostituee, merkt ze dat de man steeds dwingender wordt. Hij begint Helena te mishandelen. Als ze ziek is en in bed wil blijven, staat hij dat niet toe. Hij dwingt haar om aan het werk te gaan. Ook moet Helena haar inkomsten aan hem afstaan. Deze situatie duurt vijf maanden. Dan ziet ze kans om aan hem te ontsnappen en gaat naar de politie. Daar doet ze aangifte.

'Na elke mishandeling moest ik gewoon weer aan het werk. Ik mocht nooit weigeren'

Onze beslissing Helena ontvangt een tegemoetkoming van € 10.000 (letselcategorie 4).

Onze onderbouwing Op basis van de aangifte en het vonnis van de rechtbank hebben wij Helena’s aanvraag toegewezen. Bij de uitbuiting liep ze lichamelijk en psychisch letsel op, waarvoor ze niet in behandeling ging. In dit geval is dat niet van invloed op de toekenning. Bij seksuele uitbuiting vooronderstellen wij namelijk altijd ernstig letsel.

Hoe wordt mensenhandel beoordeeld bij het Schadefonds? Mensenhandel is een ernstig delict, dat gepaard gaat met een grove schending van de (lichamelijke) integriteit van het slachtoffer. Daarom vooronderstellen wij bij mensenhandel altijd ernstig letsel: we gaan er bij voorbaat van uit dat het slachtoffer ernstig letsel heeft opgelopen. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van wat er precies is gebeurd. Wij beoordelen dit aan de hand van onze letsellijst.

Hoewel de casus fictief is, zijn de situaties zo veel mogelijk gebaseerd op de realiteit.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven