Goed om te weten

Waar voldoet een complete aanvraag aan?

De volgende informatie is belangrijk voor een aanvraag. Let op: per aanvraag kan de informatie verschillen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een kopie van een identiteitsbewijs van de aanvrager
  • bankrekeningnummer
  • een kopie van aangifte
  • het proces-verbaalnummer (of datum en plaats van de aangifte)
  • eventuele informatie over het contactmoment met de politie
  • als er geen aangifte of melding is gedaan: een beschrijving van het misdrijf
  • het parketnummer (bij een strafzaak tegen de verdachte)
  • medische informatie over het lichamelijk en/of psychisch letsel
  • een eigen beschrijving van het lichamelijk en/of psychisch letsel
  • namen en contactgegevens van de professionals waarmee aanvragers contact hadden (zoals de wijkagent of medewerkers van Veilig Thuis)

Kansrijke aanvragen

Hoe meer objectieve informatie we ontvangen, hoe beter we een aanvraag kunnen beoordelen. We moeten voldoende objectieve informatie hebben over de geweldshandeling, de toedracht, de aanleiding en de omstandigheden van het misdrijf. Informatie is voor ons objectief als die afkomstig is uit onafhankelijke en onpartijdige bronnen.

De volgende informatie is vaak niet voldoende:

  • alleen een eigen opgave op het aanvraagformulier van het slachtoffer over wat er is gebeurd
  • alleen getuigenverklaringen die niet bij de politie zijn afgelegd
  • alleen medische informatie (bij meerderjarigen)

Welke informatie een aanvraag kan ondersteunen, leest u ook in onze beleidsbundel.

De hoogte van de tegemoetkoming

Het Schadefonds gebruikt zes letselcategorieën, waaraan vaste (oplopende) bedragen zijn gekoppeld. De ernst van het opgelopen letsel en de omstandigheden van het geweldsmisdrijf bepalen welke letselcategorie van toepassing is. De letsellijst geeft een indicatie welk letsel (psychisch en/of lichamelijk) als ernstig wordt beschouwd, bij welk misdrijf ernstig letsel wordt voorondersteld en welke tegemoetkoming hierbij past. Een andere belangrijke leidraad voor de juridische behandelaars van het Schadefonds is de beleidsbundel.

Gratis hulp bij invullen aanvraag

Slachtoffers kunnen een aanvraag per post indienen, of online in een goed beschermde webomgeving. Slachtofferhulp Nederland biedt gratis hulp aan slachtoffers bij het indienen van een aanvraag. Op elk kantoor van Slachtofferhulp Nederland werken zogeheten schadefondsspecialisten. Deze medewerkers weten precies welke stukken nodig zijn om een aanvraag zo kansrijk mogelijk te maken.

Twijfelt u of een aanvraag zinvol is?

Soms is het lastig voor professionals om in te schatten wanneer een slachtoffer een aanvraag kan indienen. Bij twijfel kan de quickscan op de website helpen.

Gemak: digitaal aanvragen

Slachtoffers die hun aanvraag digitaal indienen kunnen de voortgang volgen via het Schadefondsportaal. Ook kunnen zij hier aanvullende documenten uploaden, zoals een kopie van de aangifte of een medisch rapport. Dit kan door in te loggen met DigiD.

Liever niet digitaal? Dan is het ook mogelijk om de aanvraag per post in te dienen. Ga naar de website van het Schadefonds om een aanvraagformulier te downloaden.

Erkenning geeft kracht. Samen betrokken.

© Copyright 2022 Schadefonds Geweldsmisdrijven